“Metabolizma doğru alışkanlıklarla desteklenebilir”/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, metabolizmanın vücudun aldığı yiyecekleri enerjiye dönüştürdüğü karmaşık bir sistem olduğunu belirtiyor. Bu süreç, nefes almayı, düşünmeyi ve tüm hayati fonksiyonları içeren çok geniş bir alanda etkilidir. Gündüz, “Metabolizma hızı, genetik faktörlerden etkilense de doğru yaşam tarzı değişiklikleri ile hızlandırılabilir,” diyerek bu konuda önemli bilgiler paylaştı.
Metabolizmanın Hızlandırılması İçin Yapılacaklar/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Diyetisyen Gündüz, vücudun dinlenme halinde bile kalori yaktığını vurguluyor ve buna “bazal metabolizma hızı” denildiğini belirtiyor. “Bazel metabolizma hızı, vücudun nefes alma, kan dolaşımı ve hücre onarımı gibi temel işlevlerini yerine getirebilmesi için harcadığı enerjidir. Günlük aktiviteler ve egzersizler ek kalori harcamasını artırarak metabolizmayı hızlandırır,” diyor. Bununla birlikte, düşük kalorili diyetlerin, metabolizmayı yavaşlatan en büyük nedenlerden biri olduğunu belirten Gündüz, “Aşırı düşük kalori alımı, vücudun açlık sinyali olarak algılamasına yol açar ve metabolizmayı yavaşlatır,” diyerek sağlıklı kilo verme süreci hakkında uyarılarda bulunuyor.
Metabolizmayı Hızlandıran Yiyecekler/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Diyetisyen Çisem Gündüz, metabolizma hızını artıran yiyeceklerin var olduğunu belirtiyor. Özellikle protein yönünden zengin gıdalar ve rafine edilmemiş karbonhidratlar metabolizmayı olumlu yönde etkileyebilir. Yağsız tavuk, balık, baklagiller, yoğurt, kuru yemişler, chia tohumu gibi gıdalar bu grupta yer alırken, sebzeler, meyveler ve tam tahıllar da önemli rol oynar. Ayrıca, kafein içeren içecekler ve yeşil çayın da termojenik etkileri olduğunu söyleyen Gündüz, günde iki fincan yeşil çayın ortalama 70 kalori fazla yakılmasını sağlayabileceğini belirtiyor.
Sabah Saatlerinde Metabolizma Daha Aktif/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Gündüz, metabolizmanın sabah saatlerinde daha aktif olduğunu ve diyet dışı kaçamakların sabah saatlerine kaydırılmasının daha az zararlı olacağını vurguluyor.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Kas dokusunun, yağ dokusuna göre dinlenme halinde bile daha fazla kalori yaktığını belirten Gündüz, güç antrenmanları yaparak kas kitlesini artırmanın, bazal metabolizmayı hızlandıracağını ekliyor. Ayrıca, bu tür egzersizler, egzersiz sonrası da kalori yakımını sürdürüyor.
Metabolizmayı hızlandırmak için disiplinli ve sürdürülebilir alışkanlıklar gerektiğini belirten Gündüz, “Sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, düzenli egzersiz ve kas kütlesini artırmak, metabolizmayı destekleyen en önemli faktörlerdir,” diyerek sözlerini tamamlıyor. Bu süreçte, amacın sadece kalori açığı oluşturmak olmadığını, vücudu yeterli besinle besleyerek işlevlerini desteklemek olduğunu vurguluyor.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”